BLOG

Yurt Dışına Nasıl Gidilir?

Yurt Dışına Nasıl Gidilir?

Hayallerinizi gerçeğe dönüştürecek bir yurt dışı seyahati, yurt dışında yeni yaşam, eğitim, iş imkanları, yeni bir dil öğrenme deneyimi ve daha fazlası… Tüm bunlar hemen hemen herkes için son derece heyecan verici adımlardır. Peki, bu serüvenlere nasıl atılabilirsiniz? Yurt dışına çıkmak için planlama yaparken bilmeniz gereken pek çok detay vardır. Eğitim, iş, dil kursu veya yalnızca gezmek fark etmeksizin hangi nedenle yurt dışına çıkacaksanız çıkın; doğru planlamalar yapmalı ve gerekli bilgilere sahip olmalısınız. Bu içerikte yurt dışına gitmek için gerekenler, turla yurt dışına gitmek, vizesiz seyahat ve tavsiyelere kadar birçok önemli bilgiye ulaşabilir; maceranıza atılmadan önce neler yapmanız gerektiğini keşfedebilirsiniz.

Yurt Dışına Gitmek için Gerekenler

Farklı kültürleri keşfetmek, yeni insanlar tanımak, kariyer fırsatlarını değerlendirmek ya da eğitiminizi bir üst seviyeye taşımak için yurt dışına çıkmayı planlıyorsanız ilk olarak neler yapmanız gerektiğini öğrenmenizde fayda var. Dikkatli bir hazırlık süreciyle yurt dışına gitmek için gerekenleri hazırlayabilirsiniz.


Her ne sebeple olursa olsun yurt dışına çıkmadan önce aklınızda bulundurmanız gerekenlerden birkaçı şu şekilde:

  • Pasaport İşlemleri: Yurt dışı seyahatinin ilk adımını atarken karşılaşacağınız engellerden biri pasaporttur. Seyahatinizi planladığınız tarihlerden birkaç ay önce mutlaka pasaport işlemlerini tamamlamanız gerekli. Pasaportunuzun geçerliliğinin seyahatiniz sırasında en az 6 ay kalmış olması da önemli detaylardan. Pasaport olmadan belli ülkeler haricinde yurt dışına çıkmanız neredeyse imkansız. Ayrıca, bazı ülkeler Türk vatandaşlarından sadece kimlik belgesi ile giriş yapmalarına izin vermektedir. Türkiye'den sadece kimlik belgesi ile gidilebilen bu ülkeler arasında örnek olarak Bosna-Hersek, Karadağ, Kosova, Gürcistan Azerbaycan, Sırbistan gibi ülkeler bulunmaktadır. Ancak, bu bilgiler zamanla değişebileceğinden seyahat öncesi güncel bilgilere ulaşmak önemlidir.
  • Vize İşlemleri: Bu adımda gideceğiniz ülkenin vize gerektirip gerektirmediğine göre hareket etmeniz önemli. Çoğu ülke uzun süreli seyahatler veya turistik geziler için belli süreli vize ister. Örneğin, dil eğitimi için yurt dışına gitmek, yüksek lisans için yurt dışına gitmek gibi amaçlar için öğrenci vizesi almanız gerekebilir. İş için yurt dışına gitmek için ise çalışma vizesine ihtiyacınız vardır. Turla yurt dışına gitmek gibi bir planınız varsa da turist vizesi alabilirsiniz.
  • İletişim Seçenekleri: Seyahatinizin amacı “Her şeyden uzaklaşmak” olsa bile geride bıraktığınız kişilerle iletişim kurmanız gerekebilir. Ailenize, okyanusun diğer tarafına, dünyanın başka bir ucuna geçtiğinizi haber vermenin ne kadar güzel bir duygu olduğunu tatmak isterseniz cep telefonu tarifenizi planlayabilirsiniz. İnternet bağlantısıyla kullanılan uygulamaları da telefonunuza indirebilirsiniz.
  • Bütçe Planlaması: Özellikle üniversitede okurken yurt dışına gitmek, öğrenciyken yurt dışına gitmek veya dil kursu ile yurt dışına gitmek gibi çeşitli planlarınız varsa, çalışma veya gönüllü programlarla gittiğiniz yerde uzun süre kalacaksanız maliyetleri hesaplayarak hareket etmeniz gereklidir. Bu aşamada konaklama, yemek, ulaşım, eğlence gibi tüm ihtiyaçlarınızı hesaba katmalısınız.

Ayrıca, gidilecek yerlerde oluşabilecek risklere karşı seyahat sigortası almanız da önemlidir. Seyahat sigortası, sağlık sorunları, kayıp bagaj, seyahat iptalleri gibi beklenmedik durumlarla karşılaşıldığında mali açıdan avantaj sağlar. Bu, hem kendinizi güvence altına almanızı sağlar hem de beklenmedik durumlarla karşılaştığınızda hayatınızı kolaylaştırır.

Tüm bu planlamalarınızı yaptıktan sonra bilet işlemleri, konaklama planlaması gibi adımlar için harekete geçebilirsiniz. Aynı zamanda gideceğiniz yeri araştırmanızda da fayda var. İklim koşulları, kültürü, dili gibi detaylarını öğrenerek daha az yabancılık çekebilirsiniz.

Vizesiz Yurt Dışına Gitmek Mümkün mü?

Yurt dışına gitmek için planlama yaparken en zorlayıcı adımlardan biri vizedir. Vize işlemleri tüm süreçleri zaman zaman karmaşık ve zorlayıcı hale getirir. Peki, vizesiz yurt dışına gitmek mümkün mü? Cevap, kısmen de olsa evet. Bazı ülkeler, karşılıklı anlaşma ve protokollerle vizesiz seyahat imkanı sunar. Türkiye’den bazı ülkelere vizesiz, yalnızca pasaport ile giriş yapmak mümkündür. Aynı zamanda bazı ülkelere de pasaporta bile ihtiyaç duymadan, T.C. kimlik kartınızı kullanarak giriş yapabilirsiniz.

 Türkiye’den vize olmadan seyahat edebileceğiniz ülkelerde belli süre kısıtlaması vardır. Genel olarak vizesiz seyahat edilebilen ülkeler 30 güne ya da 90 güne kadar konaklamanıza izin verir. Daha uzun süre konaklamalar için o ülkenin vizesine başvurmanız şarttır. Eğer kısa süreli çalışma, eğitim veya turizm amacı ile yurt dışına gidecekseniz ve gideceğiniz ülke vizesiz girişi kabul ediyorsa süre kısıtlamasından etkilenmeme ihtimaliniz yüksektir.

 Vizesiz seyahat etmek için farklı yollar da vardır. Hususi pasaport veya bilinen adı ile yeşil pasaport, sahiplerine belli süreyle vizesiz seyahat imkanı tanır. Bu pasaport, belli şartları taşıyan devlet memurlarına ve bu memurların ailelerine verilir. Yeşil pasaport alma hakkına sahipseniz eşiniz ve çocuklarınızla birlikte normalde vize isteyen pek çok ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. Bunun için de belli sürelerin bulunduğunu unutmamanız ve seyahatinizi bu süreler doğrultusunda planlamanız önemli.

Yurt Dışına Gitmek İsteyenler için Tavsiyeler

Hem heyecan verici hem de zorluklarla dolu olan yurt dışı seyahatlerine çıkmadan önce iyi bir hazırlık sürecinden geçmeniz gerekir. Gerekli belge ve evrakları hazırladıktan sonra şu tavsiyeleri göz önünde bulundurarak sorunsuz bir seyahate çıkabilirsiniz:

  • Gideceğiniz ülkenin iklim şartlarına göre giysiler seçerek valizinizi hazırlamanız önemlidir. Soğuk iklimlere veya sıcak iklimlere uygun giysilerle valizinizi hazırlayarak gittiğiniz ülkede konforunuzu artırabilirsiniz.
  • Ziyaret etmek istediğiniz yerleri, orada olacağınız süre içerisinde gerçekleşen festivalleri ve katılabileceğiniz etkinlikleri araştırarak seyahatinizin her adımını planlayabilir ve dolu dolu bir tatil geçirebilirsiniz.
  • Beklenmedik sağlık sorunları, seyahat iptalleri veya bagaj kayıpları gibi durumlar için yurt dışı seyahat sigortası avantajlarını değerlendirebilirsiniz.
  • Yurt dışında kullanabileceğiniz, uluslararası geçerliliği olan kredi kartı edinerek ödemelerinizi daha rahat yapabilirsiniz. 

Yurt dışı seyahati, özgürlük duygunuzu harekete geçirecek ve keşif heyecanınızı artıracak eşsiz deneyimlerden biri. Yurt dışı seyahat deneyiminizi daha keyifli, sorunsuz ve güvenilir hale getirecek bu tavsiyeleri değerlendirebilirsiniz. Aynı zamanda Sompo Sigorta’nın Yurt Dışı Seyahat Sigortası ile tatilinizde canınızı sıkabilecek durumlara karşı hemen önlem alıp Yurt Dışı Eğitim Sigortası ile eğitim sürecinizde olası sağlık sorunları, acil tıbbi müdahaleler, seyahat iptalleri ve benzeri beklenmedik durumlar karşısında maddi destek ve güvence elde edebilirsiniz.


İlgili diğer yazılar